Rozhovor s Billem Browderem

08.09.2017
Příběh o vysokých financích, vraždě a boji jednoho člověka za spravedlnost
Příběh o vysokých financích, vraždě a boji jednoho člověka za spravedlnost

Bill Browder, legendární investor a nyní také bojovník za lidská práva, mluví o svých plánech do budoucna a podílí se o své názory na to, jak se může Česká republika zasazovat o vyšší ochranu lidských práv v Rusku. Pro ty, kteří jsou méně obeznámeni s Browderovým příběhem, William "Bill" Browder, zakladatel a generální ředitel společnosti Hermitage Capital Management, byl až do roku 2005 největším zahraničním investorem v Rusku. Hermitage Capital Management byla pro své působení milována investory, ale stejně tak nenáviděna ruskými oligarchy.

Činnosti společnosti Hermitage Capital byly zpočátku tolerovány, avšak odhalování pochybných postupů uplatňovaných ve státních společnostech (např. Gazpromu), začalo vadit ve chvíli, kdy prezident Putin upevnil svoji moc. Browder se dostal do střetu se zájmy mocných v Rusku a v roce 2005 mu byl vstup do Ruska odepřen. V roce 2007, po policejním zásahu na moskevské sídlo společnosti Hermitage, byla tato společnost obviněna z daňových podvodů. Později, v roce 2009, když se Browder snažil poukázat na to, že daňový podvod ve výši 230 milionů dolarů byl ve skutečnosti spáchán ruskými vládními činiteli, byl ruský právník společnosti Hermitage Capital, Sergej Magnitskij, zatčen. Byl obviněn z podvodu, který sám vyšetřoval a odhalil, a později v moskevském vězení, po 11 měsících předběžného zadržení, zemřel. Existují důkazy, potvrzené moskevskou Státní kontrolní komisí, že Magnitskij byl ve vězení mučen a zdravotní péče o něj byla zanedbána.

Po těchto zkušenostech, obzvláště tragické smrti Sergeje Magnitského, se Browder angažoval v kampani za uložení zákazu udělování víz osobám, které porušují lidská práva, zejména těch, které se podílely na Magnitského "neoprávněném zatčení, mučení a smrti" a za zmrazení jejich majetku. V únoru 2015 vydal Browder knihu Rudý zákon, bestseller deníku New York Times, která vypráví o jeho zkušenostech v Rusku a jeho trvalém boji za spravedlnost pro Sergeje Magnitského.

Bill Browder laskavě souhlasil s tím, že pohovoří o svých budoucích plánech v oblasti podpory lidských práv a názorech na to, jak může také Česká republika pomoci.

Vaše kniha, Rudý zákon: Pravdivý příběh o vysokých financích, vraždě a boji jednoho člověka za spravedlnost, se dočkala všeobecně nadšeného přijetí. Můžeme očekávat nějaké pokračování?

"Rudý zákon" se v současné době zpracovává do podoby celovečerního filmu. Pracuji také na druhé knize, která bude popisovat kampaň za spravedlnost pro Sergeje Magnitského od roku 2012."

Po přijetí Magnitského zákona v USA a uložení sankcí Evropskou unií těm, kteří měli něco společného se smrtí právníka Sergeje Magnitského, jaké jsou Vaše priority nyní? Existuje něco dalšího, ​​co by se mohlo nebo mělo udělat?

"USA byly prvním státem, který uvalil sankce a přijal "Magnitského zákon". Globální Magnitského zákon, který rozšiřuje působnost toho amerického na lidi, kteří porušují lidská práva na celém světě, byl schválen v prosinci 2016. Estonsko přijalo Magnitského zákon v prosinci 2016 a Velká Británie následovala v dubnu 2017. To jsou velké úspěchy, ale můj boj o spravedlnost pokračuje. Magnitského zákon je v současné době přijímán v Kanadě a Litvě. Doufejme, že Česká republika bude následovat."

Nedávno bylo oznámeno, že Nikolaj Gorokhov, právník rodiny Magnitských, utrpěl vážné zranění poté, co "vypadl z okna" jen jeden den předtím, než se měl dostavit k moskevskému soudu. Je to pouhá "náhoda" nebo si myslíte, že by se mohlo jednat o nečistou hru ve snaze ho umlčet nebo zastrašit?

"Nikolaj Gorokhov zastupoval rodinu Magnitských. Okolnosti jeho nehody jsou velmi podezřelé. K údajnému pádu došlo den předtím, než se měl Nikolaj dostavit k městskému odvolacímu soudu v Moskvě, aby se postavil proti odmítnutí Tverského obvodního soudu, zabývat se novou žalobou podanou matkou Sergeje Magnitského, v souvislosti s objevem Pavlovova úniku informací - souboru elektronických sdělení, které si vyměnili ruský právník Andrej Pavlov a další členové a spolupracovníci ve skupině organizovaného zločinu Klyuev."

V minulosti jste tvrdil, že Londýn je útočištěm pro praní špinavých peněz. Jaká konkrétní opatření by měla být v boji proti tomu přijata?

"Dne 27. dubna 2017 Velká Británie schválila Magnitského sankce jako součást zákona o legalizaci výnosů z trestné činnosti (Criminal Finances Bill). Toto ustanovení dává britské vládě pravomoc zkonfiskovat majetek těch, kteří hrubě porušují lidská práva. Britský Magnitského zákon chrání ty, kteří se snažili odhalit nezákonnou činnost vykonávanou veřejným činitelem nebo osobou jednající v úředním postavení nebo zajistit, uplatňovat, hájit nebo podporovat lidská práva a základní svobody."

Vnímáte sám sebe jako správce peněz nebo jako bojovníka za lidská práva?

Od doby, kdy byl zavražděn Sergej Magnitskij, jsem si vzal za úkol zajistit spravedlnost pro Sergeje jako svou hlavní činnost. Vzdal jsem se svého života v roli podnikatele a jsem nyní na plný úvazek aktivistou v oblasti ochrany lidských práv.

Mnoho středoevropských států, včetně České republiky, udržuje těsné politické a ekonomické vazby s Ruskem. Měly by tyto vztahy vyvolávat obavy?

"Velmi velké. Je pro mě těžké pochopit, jak země, které během sovětské okupace ztratily svou svobodu, mohou byť jen uvažovat o přiblížení se Rusku."

Co chcete vzkázat těm, kteří se snaží zrušit hospodářské a politické sankce uložené Rusku? Co byste vzkázal českému prezidentu Zemanovi a americkému prezidentu Trumpovi?

"Považuji to za šokující." S ohledem na nedávné události na Krymu a východní Ukrajině Browder dodává: "Pokud Češi nechtějí, aby (Putin) napadl Českou republiku, měli by udělat vše pro to, aby na něj byl vyvíjen tlak."

Co byste poradil investorům, kteří mají podezření na polooficiální korupci ať už v Rusku nebo jinde? "Za žádných okolností se nezaplétejte se zkorumpovanými úředníky. Dopadne to ve výsledku vždy špatně."

Litujete něčeho?

"Kdybych mohl svůj život vrátit a začít znovu, nikdy bych do Ruska nešel."

Jeremy Monk, porfolio manažer

V anglické verzi vyšlo v týdeníku Prague Post.

UPOZORNĚNÍ:

Tato zpráva má pouze informativní charakter a není doporučením k nákupu nebo prodeji jakéhokoliv cenného papíru. Uváděné informace mohou být změněny bez předchozího upozornění.

Investování do cenných papírů prostřednictvím otevřených podílových fondů přináší rizika vyplývající z vývoje na kapitálových a peněžních trzích. Minulé výnosy fondu nejsou zárukou výnosů budoucích. Investiční strategie otevřených podílových fondů AKRO investiční společnosti je zaměřena na dlouhodobé zhodnocování vložených prostředků a není vhodná pro investory s krátkým investičním horizontem. Předtím, než investujete, se důkladně seznamte s obsahem statutu a sdělením klíčových informací pro investory vybraného fondu.